Home » PVC-Vloer leggen

PVC-Vloer leggen

Vaststellen of je een ondergrond nodig hebt of niet?

PVC mag alleen worden aangebracht op een harde, vormvaste, volledig vlakke, gladde, droge, scheurtjes vrije en opgeruimde ondergrond.
Als je basisvloer hieraan voldoet kan je direct aan de slag. Eventueel voorbehandelen met een vloerprimer op waterbasis verbetert de hechting.
Als je basisvloer niet voldoet, zijn er extra voorbereidingen nodig, afhankelijk van het type basisvloer.

Wat als ik laminaat heb liggen in mijn pand/woning/appartement?

Je zal denken, mijn laminaat is een prima ondergrond voor het leggen van een pvc vloer. Ze zijn hard, glad en schoon. Toch zijn er goede redenen om dit niet te gebruiken als ondervloer bij het leggen van een pvc vloer. Allereerst moet je net als bij een houten planken basisvloer rekening houden met het ontstaan van kleine naadjes na het leggen. Deze worden veroorzaakt door krimp en uitzetting van de ondervloer. Daarnaast moet een ondergrond voor PVC ook volledig vlak zijn. Met name bij laminaat kan het voorkomen dat de stroken onder invloed van vocht en temperatuur zijn gaan uitzetten. Dit valt pas echt op nadat de nieuwe vloer er overheen is gelegd. Bovendien moet worden voorkomen dat de naden van de ondervloer en PVC elkaar overlappen. Kortom: het beste resultaat krijg je door de laminaat of parketvloer te verwijderen en de stappen te volgen op basis van de informatie die op internet te vinden is.

Ik heb vloerbedekking, wat nu?

Vloerbedekking zoals tapijt, en zachte vinyl vloeren zijn niet geschikt als basisvloer om PVC direct op te plaatsen. Deze vloeren dien je te verwijderen samen met eventuele onderlagen en lijmresten. Daarna de stappen ondernemen volgens de informatie over de ondergrond.

Klik PVC vloer

Het leggen van een klik PVC vloer is niet anders dan een laminaatvloer. De vloer wordt, in tegenstelling tot de vastgelijmde versie, op ondergrond gelegd. U moet bij de muur wat ruimte overlaten in verband met de tempratuur verschillen in een kamer (uitzetten en inkrimpen) van de klik PVC vloer door temperatuurschommelingen. De ruimte die u moet overhouden is afhankelijk van de lengte en breedte van de ruimte. Hoe langer de totale lengte, hoe meer ruimte u aan de kopse kant van de kamer moet overhouden.

Het is aan te raden om uw klik PVC vloer altijd met een ondervloer te leggen. In ruimtes waar u niet aan een 10dB eis hoeft te voldoen kunt u ook de Rubberen ondervloer gebruiken, of zelfs geen. Ook deze ondervloer is geschikt voor gebruik bij vloerverwarming, maar voldoet niet aan de 10dB eis.

Lijmen

Na het glad maken, of het leggen van een ondergrond kunt u de plak PVC stroken gaan vastlijmen. Let er hierbij wel goed op dat u de stroken aan de lange en korte kant schoon houdt, want aan die zijden komt de lijm. Deze moeten ook zo veel mogelijk aansluiten aan elkaar. Wanneer u tijdens het leggen volledig geconcentreerd blijft op het legwerk en de concentratie niet verslapt, is het mogelijk de PVC vloeren naadloos te leggen, dat wil toch iedereen!

Als er toch naden komen tijdens het leggen, dan is dit op zich niet zo heel erg. Kleine naden vallen nauwelijks op bij een PVC vloer. Als de lange kant vuil wordt, vallen naden die tijdens het leggen zijn ontstaan wel wat meer op. Hierdoor krijgt u een minder mooie en egale vloer. Daarom is het van belang dat de lange kant van de PVC stroken volledig schoon zijn wanneer u deze gaat leggen. Over het algemeen gaat de keuze van de mensen toch naar het leggen van een klik laminaat, omdat ze de klus van het lijmen liever niet aan gaan.

 Zelf leggen van uw PVC vloer

Wilt u uw PVC-vloer zelf leggen dan staan hieronder voor beide methodes de instructies voor het zelf leggen van uw PVC vloer. Dan moet u natuurlijk eerst een pvc-vloer aanschaffen, dit kunt u doen door het overzicht van producten van verschillende aanbieders in onze shop.

Zelf leggen van uw klik PVC vloer

Bekijk de video hieronder de video voor instructies over het leggen van een klikvloer.

Zelf leggen van lijm PVC vloer

Bekijk de video hieronder de video voor instructies over het leggen van een klikvloer.

 

 

Comments are closed.

Loading...